Hatala Csenge előadásokat is vállal a könyveihez köthető témákból. Az előadások prezentáció formájában is kérhetők, vagy az intézmények moderátorai csatlakozhatnak hozzá, mint beszélgetőpartnerek. Általános- és középiskolák, egyetemek, könyvtárak és különféle egyéb intézmények az „érdekel az előadás” gombra kattintva érhetik el a szerzőt.

Úton – Chicagótól New Yorkig és vissza

Miről szól az előadás?

Néha mindannyiunknak szüksége van arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és megfeledkezzünk életünk rutinszerű folyamatairól.

A 100 Folk Celsius frontembere, Orbán Józsi szárnyai alatt, művészek körében nőttem fel, így már korán megtanultam, hogy a gyermeki énem megőrzésére különösen oda kell figyelnem.
Az évek során azonban valahol elmaradt belőlem a korábban sokat emlegetett derű és felszabadultság, valamint annak a képessége, hogy igazán élvezni tudjak egy adott pillanatot. Amikor ezt felismertem, elindultam az USA-ba egy körútra, hogy visszataláljak önmagamhoz. És hogy miért éppen erre az országra esett a választásom? Rengeteg gyerekkori álmom köthető ide. Többek között sétálgatni New York City gigantikus épületeinek árnyékában, megpillantani végre az óceánt, bejárni a Red Hot Chili Peppers frontemberének szülővárosát és megismerni a kultikus Hair Bergerét, Treat Williamst.

Az előadásban számtalan felemelő, esetenként bizarr történetet, rengeteg várost és tapasztalatot mutatok be, valamint elmesélem, milyen tanulságokkal lettem gazdagabb, miközben arra összpontosítottam, hogy valóban megéljek egy adott pillanatot.

Hírzárlat – A balassagyarmati túszdráma története

Miről szól az előadás?

Magyarország első és eddigi legismertebb túszdrámája 1973-ban történt Balassagyarmaton. Két tinédzser fiú a párttitkár édesapjuk fegyvereivel behatolt a helyi lánykollégiumba, hogy túszul ejtsék az ott tartózkodó diákokat. Tették ezt azért, hogy a hatóságoktól pénzt és szabad eltávozást követeljenek nyugatra.

Milyen válaszlépései voltak a felkészületlen hatóságoknak? Hogyan reagáltak a szülők, és miként élték meg a történteket az események közvetlen résztvevői?

Mi késztette a fiúkat tervük végrehajtására és miért nem adták fel? A előadásban a fő kérdések mellett a fiúk családi háttere is górcső alá kerül.

Requiem – A Karthago együttes slágerének háttere

Miről szól az előadás? 

A Karthago együttes 1981-es székesfehérvári koncertjén meghalt egy fiú. Az ő emlékére íródott a Requiem című dal. De ki volt ez a fiú? Hogyan halt meg? Valóban összetaposta őt a tömeg vagy más magyarázat húzódik meg a háttérben? Hogyan keletkezett a dal, miért cenzúrázták, és hogyan lett mégis óriási sláger?

A gyakran elhangzó kérdések mellett az előadásban kirajzolódik a dalt ihlető fiú karaktere, a hozzá kapcsolódó emlékeken keresztül megismerhetjük a kor fiataljainak szokásait, a csöveskultúra jellemzőit, és a Karthago zenekar korai éveibe is betekintést nyerhetünk.